Vanwege zijn opleiding als ontwerper houdt Nathan Lie ervan om ruimtes praktisch in te richten en taken efficiënt te laten verlopen. Geen wonder dat dat terug te zien is in de nieuwe moderne keuken van Nathan en Cleo. Deze keuken van DB Keur Keukens in Haarlem is op en top efficiënt. Kijk maar even en neem er in gedachten eens plaats.
De koelkast en de vriezer zitten natuurlijk dicht bij de kookplaat voor als je even snel iets nodig hebt. De wasbak zit helemaal links in het eiland. Nathan wast en snijdt groenten aan de linkerkant van de wasbak en hij kan direct doorlopen naar de pan. De pan houdt hij met zijn linkerhand vast, dat is ook handig met een kookplaat die links is geplaatst. Geen gekke gedachte, want Nathan is meestal degene die kookt. Dus dat deze keuken iets meer overhelt naar zijn gemak, is alleen maar logisch. En nog een praktisch puntje over de gootsteen: als het spettert is het op deze plek in de keuken het minst bezwaarlijk. Voor zover het efficiënte aspect van deze keuken.
Qua look is het idee dat de keuken aan zou sluiten bij het karakter van de groene wijk waar de keuken, door de woonkamer en veranda heen, op uit kijkt. Natuurlijke materialen zoals hout en steen moeten de stijl van het park terug laten komen in het huis. In de showroom bekijken ze diverse kleuren, materialen en fronten en de keus valt op deze houtlook keukenkasten.
Het werkblad heeft de uitstraling van steen, helemaal leuk en passend bij de omgeving. In de showroom zien ze diverse bladen met een dikke uitvoering. Welbewust kiezen Nathan en Cleo voor een dun aanrecht en zo geven ze een eigen karakter aan deze keuken. Dat vinden ze passend bij een Japandi stijl interieur. En hun keuken, mag naast efficiënt en natuurlijk, zeker wel hun persoonlijke smaak uitstralen, zeggen ze.
De keuken bevindt zich in een split-level woning, in het verhoogde deel van de woonkamer. Een keuken met een kookeiland is de wens van Nathan. Met een eilandkeuken willen ze connectie houden met het gezin en de gasten die zich in de woonkamer en de veranda bevinden. Omdat de tussen-etage niet heel breed is, draaien ze op advies van de verkoper het eiland 90 graden zodat het beter past. Dan gaat het ook goed samen met de eettafel en de kastenwand die ze willen.
Als je nu in de 4,20 meter hoge woonkamer staat, en je loopt halverwege, dan zie je heel speels op twee meter hoogte een extra verdieping waar de keuken zich bevindt. Nathan: “Het idee was eerst, om een sushi-bar uiterlijk aan deze keuken te geven. Dus eten aan het kookeiland en dat wilden we realiseren met een bar. Maar de barkrukken zouden dan vlak bij de trap komen, dat is gevaarlijk. En we hadden ook de eettafel nog die er pal naast stond. Dus hebben we dat idee laten varen en nu eten we nog steeds dichtbij aan het kookeiland. Dat was ook het advies van de verkoper. Hierin blinkt DB Keur Keukens echt uit. Ze proberen een keuken te adviseren die past in je budget en ze zoeken de balans tussen wat je wilt, wat je nodig hebt en wat kan. Echt heel fijn.”
“Less is more’, zei de verkoopster op enig moment. Ze bedoelde, niet alles in je keuken proppen wat maar kan. Maar maak andere keuzes. Kies minder keukenkasten maar benut dan wel optimaal je ruimte en zet er je eettafel neer als je die graag wilt. De koffienis, laat het varen als het niet past in de ruimte. Zelf had ik al veel ontwerpen gemaakt, maar deze werkt tot nu toe het best. We zijn er ontzettend blij mee.”
Cleo: “De keuken is vlot gemonteerd. Twee dagen duurde het, twee collega’s kwamen, het waren vriendelijke mannen. Het ging prima. En service, ja, als er wat is dan wordt het direct opgepakt. Dat is onze ervaring. We gingen op aanraden van een vriend naar DB Keur Keukens. Wij zijn goed geholpen. We zouden DB Keur Keukens zeker aanbevelen aan anderen.”