Keukenstijlen

Wilt u zich goed oriënteren op de verschillende keukenstijlen? Of heeft u uit de vele keukenstijlen al een bewuste keus gemaakt? DB KeukenGroep heeft alle keukenstijlen in huis: keukenstijlen van design tot klassieke keukens.

Om u zoveel mogelijk inspiratie te bieden op het gebied van keukenstijlen hebben we uitgebreid het internet afgestruind en catalogi bekeken, en voor u een overzicht samengesteld. We durven best te zeggen dat dit het meest complete overzicht van keukenstijlen is wat u tegen zult komen. Bekijk op deze pagina het overzicht van keukenstijlen en laat u informeren en inspireren!

Diversiteit aan keukenstijlen

Strakke keuken met eiland, compleet met apparatuur

Er is een uitgebreid aanbod keukenstijlen, waarvan modern, landelijk en tijdloos wel de belangrijkste zijn. In onze showrooms vindt u vele stijlen. Kom deze bewonderen en laat u er door inspireren. 

Keukenstijlen overlappen elkaar soms. Elementen die je in de landelijke stijl vindt zoals een fornuis, kun je ook in de nostalgische keuken tegenkomen. Keukenstijlen worden ook met elkaar gecombineerd. Denk bijvoorbeeld eens aan een moderne, witte hoogglans keuken met een robuuste tafel van onbehandeld hout. Zo gaat de moderne keuken veel meer leven. Sta er dus niet versteld van wanneer je meerdere keukenstijlen terug ziet komen in keukens. Een witte keuken kan net zo goed modern zijn.

Maar een moderne keuken hoeft niet wit te zijn. Ook hier geldt: alles kan. Alles mag. Het gaat om uw persoonlijke keuken!

Keukenstijlen en opstelling

De opstelling van uw keuken kan bepalend zijn voor de keukenstijl. Maar keukenstijlen zijn daarvan niet afhankelijk. U kunt een prachtige, voluit landelijke keukenstijl hebben mét een eigentijds kookeiland. Een opstelling waar u veel plezier aan zult beleven, in een warme, sfeervolle keukenstijl. U kunt een uiterst moderne keuken hebben, in een rechte opstelling. Een basic opstelling weliswaar, die juist ruimte biedt voor moderne keukenstijlen.

En wat dacht u van de befaamde hoekkeuken? Alle keukenstijlen kunnen met deze opstelling uit de voeten. Er zijn exclusieve moderne keukens in hoekopstelling, net zo goed als warme, landelijke keukens of eenvoudige, tijdloze. Keukenstijlen zijn niet gebonden aan de opstelling. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden.

Modern landelijke keuken met eiland in de kleur grijs

Ambachtelijke keuken

In de ambachtelijke keuken worden de meeste onderdelen met de hand gemaakt en precies op maat. Een ambachtelijke keuken is duurder dan een standaardkeuken. Dit wordt ook veroorzaakt omdat vaak duurdere houtsoorten worden gebruikt.

Kwaliteit en duurzaamheid zijn belangrijk in ambachtelijke keukens. Ze zorgen voor knusheid, gezelligheid en een vertrouwd gevoel. Een ambachtelijke keuken heeft een rustige uitstraling. Hier passen geen tierlantijntjes. In de ambachtelijke keuken kun je diverse stijlen combineren.

Amerikaanse keuken

Groot, groter, grootst is kenmerkend voor de Amerikaanse stijl. Ook in de Amerikaanse keuken is groot het sleutelwoord. U moet over een grote ruimte beschikken om een Amerikaanse keuken in te kunnen richten. Deze keuken vormt samen met de woonkamer een echte comfortabele leef- en woonruimte. Aan het kookeiland staan barkrukken.

Apparaten worden hier niet weggewerkt maar ze mogen juist gezien worden. Zoals één of meerdere enorme Amerikaanse koelkasten, een opvallende afzuigkap, een pizzaoven, een grote vriezer. De vloer bestaat vaak uit tegels.

Buitenkeuken

Het is echt iets van het laatste decennium, de buitenkeuken. Buiten is steeds vaker een verlengde van de woonkamer qua stijl en sfeer. Buiten vinden ook steeds meer activiteiten plaats die eerst alleen binnen plaatsvonden. Buiten eten is op zich niet nieuw, maar buiten koken wel. Met een buitenkeuken heb je al je kookgerei binnen handbereik en kun je doorpraten met de gasten terwijl je in de tuinkeuken bezig bent.

Een buitenkeuken zal normaliter een kookplaat en minimaal een koelkast en spoelunit bevatten. Daarnaast kan men optioneel de keuken natuurlijk uitbreiden met alle gewenste apparatuur. Ook qua opbergruimte, dus kastjes en laden, kan men met een buitenkeuken alle kanten op. Er zijn vaste en mobiele tuinkeukens.

Persoonlijke smaak, de gewenste sfeer en budget zullen vooral bepalen voor welke vorm, grootte, indeling en gebruikte materialen u kiest.

Cottage - Country keuken

Cottage keuken

Bij een cottage denk je aan een huis op het Engelse platteland. Cottage-keukens roepen deze landelijke, Engelse sfeer op. In deze keukens vind je geen felle maar neutrale kleuren. De apparatuur is zoveel mogelijk weggewerkt. Zo ontstaat een ruime royale afdeling die kalmte uitstraalt en waar het genoeglijk leven is. Vaak hangen hier geen gordijnen.

De vloer is van oud hout, evenals de handgrepen van de laden en keukenkasten. De kraan of kranen hebben het model van een zwanenhals. Het materiaal van deze kranen is brons of koper. Marmer vind je terug in de spatwanden en in het werkblad. Wit porselein wordt gebruikt voor een ronde of vierkante spoelbak.

Country keuken

Een stijl die verwant is aan de cottage style, is de country style. Ook deze is geïnspireerd door het Engelse platteland. Hier zijn bonte kleuren wel passend. U mag met kleuren spelen en u mag combineren zoveel als u wilt. Daardoor lijkt het rommelig in de keuken, en dat hoort ook zo.

Ook hout en natuursteen zijn materialen die veel worden gebruikt, en die zorgen op hun beurt voor de warmte en gezelligheid. De keukenkastjes hebben vaak een motief. Neem porselein als materiaal voor laden- en kastgrepen. Voor knoppen aan de laden en kastjes wordt vaak voor brons gekozen, voor de spoelbak zwartwit tegels, porselein of rvs en massief hout, marmer, graniet of zandsteen voor het werkblad.

Design keuken

Moderne design eiland met kastenwand. Voorzien van ATAG apparatuur.

Bij design keukens is de keuken als geheel ontworpen. Elk element is met voorbedachte rade geplaatst, zodat alle onderdelen de compositie van de design keuken versterken.

Kleurverschillen worden gebruikt om de qua vorm interessantste elementen van de design keuken extra te benadrukken.
Het is lastig design keukens te typeren in een paar woorden. Design keukens zijn sterk onderhevig aan trends. In ieder geval vind je in design keukens hoogwaardige materialen, bijzondere vormgeving, vaak greeploze fronten met aluminium en chroom en high tech apparaten.

Dat maakt design keukens niet de goedkoopste keukens. Maar je kunt er in deze keukens van verzekerd zijn dat je van werkelijk alle gemakken voorzien bent.

Duitse - Ecologische keuken

Duitse keuken

Duitse degelijkheid is het kenmerk van Duitse keukens. En veel keukenkasten! Comfort, hoogstaande kwaliteit, soberheid en vakmanschap. De kleuren zijn vrij donker. Door de donkere vloer en het donkere aanrecht kunnen Duitse keukens wat somber ogen maar ze blinken uit in de meest technische hoogstandjes. De verlichting is niet uitbundig en dat hoort in deze stijl.

Ecologische keuken

Duurzame materialen worden belangrijker en we komen ze steeds vaker tegen. De ecologische keukenstijl is duurzaam en milieuvriendelijk. Elementen in de ecologische keuken worden met zorg geselecteerd. Eén van de criteria is bijvoorbeeld of de materialen herbruikbaar zijn en of er geen of weinig chemicaliën in verwerkt zijn. Materialen in de ecologische keuken zijn FSC hout, bamboe en natuursteen. Bij aanrechtbladen kun je denken aan natuursteen maar ook aan gerecycled glas of rvs.

Franse keuken

Franse keukens hebben een rustieke uitstraling en ademen een authentieke, landelijke sfeer. Typerend voor de Franse keukens zijn de keukenkasten: deze zijn meestal voorzien van opgelegde en verdiepte panelen die de landelijke sfeer benadrukken. Voor het aanrechtblad wordt meestal gewerkt met natuurlijke materialen. 

Warm eikenhout en kersenhout wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in Franse keukens. Om de authentieke uitstraling van de keuken te versterken, wordt de keuken afgewerkt met sierranden en tal van curvi lineaire elementen.

In de moderne Franse keuken zijn werkbladen van steen of beton erg populair. Het aanrechtblad wordt gecombineerd met zomerse pastelkleuren en elegante neutrale kleuren. Soms wordt er in de tegeltjes van de spatwand een fellere kleur verwerkt. Ook een toets van zwart komt regelmatig voor in Franse keukens.

Exquis als de Franse keuken is, mag originele keukendecoratie hier niet ontbreken. Decoratieve elementen zoals bordenrekken, een antiek servies achter glazen vitrines, oude keukenpannen en keukengerei van vroeger maken de Franse keuken extra gezellig.

Gesloten keuken

Het voordeel van deze keukenstijl is, dat u uw keuken afwijkend kunt inrichten. Hebt u graag uw woonkamer in klassieke sfeer, in uw keuken creëert u misschien liever een modern effect met strakke materialen en contrasterende kleuren zoals zwart en wit.

Een ander voordeel van een gesloten keuken is, dat niemand op uw vingers kijkt. En als het wat rommelig is, dan heeft ook niemand er last van. Met een gesloten keuken dringen geluiden minder door tot de woonkamer. Ook geuren blijven beter beperkt tot de keuken.

Een nadeel van een gesloten keuken is weer wel dat je minder contact hebt met de personen in de woonkamer. De afzuigkap kan het moeilijker maken om te horen wat zich in de kamer afspeelt.

Greeploze keuken

Greeploze keukens zijn populair vanwege hun ultra strakke uitstraling. Greeploze fronten maken het in de keuken mogelijk om met een doorlopend, ononderbroken lijnenspel te werken. Dit wordt de laatste tijd doorgezet in de apparatuur. Hier verschijnen ook greeploze modellen. De openingstechnieken van greeploze lades en deuren worden steeds geavanceerder. Met een simpele 'touch' veert de kast- en ladedeur al zachtjes open. Praktisch!

Greeploze keuken

Hoogglans keuken

Hoogglans keuken

Moderne keukens worden vaak in hoogglans afgewerkt. U hoeft niet per se een moderne smaak te hebben om een hoogglans keuken te kunnen waarderen. Hoogglans is bijzonder chique en nog steeds de meest superieure afwerkingslaag. Veel mensen gaan voor hoogglans keukens. Strak, opvallend en hip. Hoogglans keukens zijn er in trendy wit, rood en zwart. Voor degenen die verder durven gaan staat het complete kleurenpalet tot hun beschikking.

Houten keuken

Houten keukens blijven onverminderd populair vanwege hun natuurlijke, warme uitstraling. Met name de houten keukens met zichtbare en voelbare open poriën. Er zijn keukens van doorleefd hout, keukens van steigerhout, er is grote diversiteit in keukens van hout. De blonde houtsoorten winnen terrein.

Omdat keukens van hout van zichzelf al een warme uitstraling hebben, maakt dit het combineren makkelijker, èn spannender. Het samenspel van verschillende keukenstijlen maakt keukens van hout verrassend. In het oog springende materialen, krachtig en warm gecombineerd met een strak en functioneel ontwerp en moderne elementen zoals witte hoogglans. Denkt u bijvoorbeeld eens aan keukens van hout met vintage- en retromaterialen of een stoer betonnen aanrechtblad.

Houten keuken met spoeleiland en kastenwand. Bekijk al onze houten keukens online!

Industriële keuken

Robuuste materialen die duidelijk zichtbaar zijn zoals beton, staal en hout zorgen voor een modern, karakteristiek en industrieel uiterlijk. Optimaal ruimtegebruik en efficiëntie zijn belangrijk bij de inrichting van de industriële keuken.

Vaak wordt er in de industriële keuken rvs gebruikt, omdat het een industrieel karakter heeft, makkelijk schoon te maken, en dus hygiënisch is. Beton komt ook veel voor vanwege de ruwe uitstraling van dit materiaal. Vaak worden rvs en beton gecombineerd met de warme uitstraling van (oud) hout om zo een balans te vinden tussen robuustheid en gezelligheid.

Industriële keukens zijn strak en minimalistisch. De inrichting in een industriële keuken is vaak van functionele aard. Zo zijn er veel ophangpunten voor potten, pannen en ander kookgerei, zodat deze makkelijk te pakken zijn. De muren zijn vaak onbewerkt gelaten voor een robuuste uitstraling. Dit gecombineerd met bovengenoemde materialen en een giet-, beton- of oud houten planken vloer, maakt dat u al snel een industriële keuken creëert.

Italiaanse keuken

Koffiemachine van Neff

Voelt u zich aangetrokken tot de levendigheid, frivoliteit en passie van de Italianen? Houdt u van kleuren en glazen elementen? Dan kan de Italiaanse keuken iets voor u zijn.
Gekleurd glas vinden we in deze keukenstijl in de bovenkastjes en deuren van servieskasten. Ook gestraald glas, mat en helder glas zijn aanwezig. Een Italiaanse keuken heeft veel accessoires, deze zijn felgekleurd. Italianen zijn echte koffiedrinkers. Zij drinken koffie op velerlei manieren en hebben daar allemaal een prima apparaat voor.

Jarendertig keuken

Wat in een jarendertig keuken te zien is, is over het algemeen pure nostalgie uit grootmoeders tijd. Een kroonluchter, een houten of geblokte stenen vloer en aandacht voor brocanterie. Op ambachtelijke wijze vervaardigde keukens of onderdelen daarvan stralen de optimale 30’er-jaren sfeer uit.

De vloer van de jarendertig keuken is meestal van brede houten planken of visgraatparket met hoge plinten. Ook een zwart-crème wit geblokte tegelvloer is gebruikelijk in de keuken van die tijd.

Deurtjes en panelen in de jarendertig keuken hebben vaak een afwerking in twee kleuren. De kozijnen en posten werden meestal in dezelfde kleur in hoogglans afgewerkt. De basiskleur is meestal crème wit tot zachtgeel. Bordenrekken, pannenrekken en open kastjes hebben een zichtbare plek in de jarendertig keuken. Het glas van deurtjes is vaak glas in lood, zowel blank als gekleurd.

Glas wordt ook gebruikt voor plankjes en ornamenten zoals kroonluchters, kandelaars en kristal.
Ook zien we kleine, wat ongelijkmatige tegeltjes aan de wand, in de spoelbak of als werkblad. Vooral zwart-crème witte tegeltjes komen goed tot hun recht. Maar ook een werkblad van Belgisch hardsteen of natuursteen is zeer geschikt. Hier past een authentieke porseleinen spoelbak in oude stijl, gecombineerd met een nieuwe kraan in de stijl van vroeger.

De handgrepen zijn in de stijl van de jaren dertig, zoals penkrukken. Jarendertig keukens zijn afgemaakt met betimmering van radiatoren, binnenluiken en lambrisering.
Het verschil tussen de originele jarendertig keuken en de replica van nu is, de verborgen moderne apparatuur en snufjes.

In moderne replica’s wordt ook meer aandacht besteed aan comfort, ergonomie en gemak.

Klassieke keuken

Huiselijk en warm zijn de klassieke keukens. Deze keukens kenmerken zich door royale en sierlijke accessoires, warme kleuren en soms barokke elementen. Materialen zoals gelakt hout en natuursteen doen het goed in de klassieke keuken. Goudtinten, marmer, een antieke kraan en ronde kastgrepen accentueren de klassieke sfeer. Om de klassieke sfeer te behouden wordt moderne apparatuur verborgen achter stijlvolle en mooi afgewerkte elementen. Er is veel aandacht voor details en de afwerking moet tot in de perfectie zijn uitgevoerd.

Witte klassieke hoekkeuken met fornuis en schouw.

Landelijke keuken

Landelijke keuken

Landelijke keukens staan voor de boerenkeukens van vroeger. Ze roepen de sfeer op van nostalgie en rust, ouderwetse warmte en gezelligheid maar ook van modern comfort. Deze keukens zijn het tegenovergestelde van strak design. Een ‘rommelige’ keuken geeft juist de gezelligheid die zo typerend is voor landelijke keukens.

Qua materiaal kom je veel hout en andere natuurlijke materialen tegen in landelijke keukens. Lichte kleuren als crème en eikenwit en keukenkasten met uitgefreesde motieven geven de landelijke keukens hun karakter. De keukentafel moet donker van kleur zijn of helemaal wit. Uiteraard mag in de echte landelijke keuken een opvallend fornuis niet ontbreken want dit roept het authentieke gevoel van vroeger op.

Moderne keuken

Moderne keukens zijn ontworpen met het oog op efficiëntie en bevatten geen onnodige elementen. De moderne keukens zijn dan ook de keuze voor wie houdt van strakke vormgeving. Randen, voegen en naden zijn hier vaak uit den boze. Liefhebbers van moderne keukens hebben ook graag de nieuwste snufjes in huis.

Waar kunt u een moderne keuken aan herkennen? Moderne keukens ontlenen hun karakter aan een strak design. Greeploze kasten en lades, weggewerkte apparatuur, strakke lijnen, ruimtelijke uitstraling. Vaak wordt gekozen voor kleurcontrasten, zoals een lichte kleur front met een donker strak aanrechtblad. Qua details past hier een fraaie design kraan, een strak vormgegeven afzuigkap (of geen!) en zakelijke materialen zoals rvs, chroom, metaal en glas.

Moderne keuken met schiereiland en greeploos front

Nostalgische keuken

Verwant aan de landelijke keukens zijn nostalgische keukens. Ook deze keukens roepen de sfeer op van ouderwetse warmte en gezelligheid. Nostalgische keukens onderscheiden zich van landelijke keukens in hun ambachtelijke details zoals ijzeren handgrepen, een granieten werkblad, een keramische spoelbak, klassieke kranen en een stenen of houten vloer.

Open keuken - Retro keuken

Open keuken

Een open keuken loopt onzichtbaar over in de woonkamer. Het is mooi als u de stijl van uw keuken laat aansluiten op de stijl van uw woonkamer, anders creëert u twee afzonderlijke ruimtes en dat is nou net niet de bedoeling. De kleuren moeten harmoniëren, maar ook de materialen, de vloer en de verlichting. Zeker in een open keuken is het belangrijk dat je over goede bergruimte beschikt. Niemand vind het fijn om tegen stapels vuile vaat aan te kijken.

Een open keuken heeft als voordeel dat uw totale ruimte groter lijkt. Een ander voordeel van een open keuken is, dat je continue ‘in gesprek’ kunt blijven met de mensen in de woonkamer terwijl je aan het koffie zetten bent of aan het kokkerellen. Een nadeel is dat het in de woonkamer gehoriger is, keukengeluiden dringen meer door dan bij een dichte keuken. Dit heb je ook met kookgeuren, ondanks de goede afzuigmogelijkheden die er zijn.

Retro keuken

De retro-stijl verwijst vaak naar de jaren ‘50 waarin felle kleuren, organische vormen en patronen populair waren. De retro-keuken van vandaag combineert de vrolijkheid van toen met de gemakken van nu!
De retro-keuken is vrolijk van kleur. Pasteltinten en felle tinten wisselen elkaar af. Keukenkastjes in het geel, blauw, of zelfs roze zijn dan ook niet vreemd.

Patronen zijn ook een kenmerk van de retro-stijl, hoewel ze in de hedendaagse retro-keukens maar weinig worden toegepast. Patronen ogen vaak druk en zeker in combinatie met kleuren. De patronen in de retro-keukens van nu zijn stippen en cirkels.
De retro-stijl kenmerkt zich ook door ronde vormen. Retro-keukenaccessoires hebben vaak afgeronde hoeken. Natuurlijk vinden we moderne apparatuur in de retro-keukens. Ronde, losstaande, glimmende en mooi gekleurde keukenapparaten zijn echte eyecatchers. 

Romantische keuken

De romantische keuken kom je tegen in woonbladen zoals de Ariadne at Home bijvoorbeeld. Elegant, dromerig en vrouwelijk. Kaarsen, windlichten, waxinelichtjes, kussens, plaids, ze passen helemaal in de romantische stijl. Bloemen zijn onmisbaar in deze keuken, echt of van zijde. En natuurlijk de harten. Harten aan linten, harten van krijt en uitgesneden harten. Alles is ‘love’.

Vintage accessoires komen hier mooi tot hun recht zoals een roze broodrooster, een oude klok. Een keukentafel en keukenstoelen die wat ruwer afgewerkt zijn wekken een nostalgische sfeer.

Liefhebbers van romantiek kiezen het liefst voor zachte, natuurlijke keukenkleuren. Wit, pasteltinten zoals roze en blauw, maar ook koraal, abrikoos, zacht terracotta en violet.

Rustieke keuken

Deze keukenstijl één van de duurste omdat er veel eikenhout in wordt gebruikt. En eikenhout is nu eenmaal een dure houtsoort. De eettafel en de stoelen, het raamwerk, de vloer, de hele keukenruimte moet hier op aansluiten. 

Passende tegels hierbij zijn keramiek, porselein, glas en natuursteen. Een schouw is een vereiste, evenals een groot, prachtig fornuis en een opvallende afzuigkap! Rustieke keukens hebben vaak een plafond dat compleet uit houten balken bestaat.

Steigerhouten keuken

Voor de doe-het-zelvers onder ons: steigerhouten keukens zijn ideaal voor als u de keuken zelf wilt ontwerpen en niet vast wilt zitten aan standaard afmetingen. Steigerhout heeft een robuust uiterlijk. Dit geeft een stoer karakter aan uw keuken.

Het leuke aan steigerhout is, dat je dit kunt doorvoeren in de rest van het interieur. Zoals bijvoorbeeld een steigerhouten salontafel. Heel eigentijds!

Tijdloze keuken

Voor u hoeft een keuken niet uitgesproken trendy te zijn. Het liefst kiest u een ontwerp dat altijd mooi is met neutrale kleuren en elementen. Een concept dat niet in een bepaald hokje is onder te brengen, maar soberheid en functionaliteit uitstraalt.

Ook tijdloze keukens kunnen eenvoud en klasse uitstralen.

Witte keuken

Witte keuken

Onder de moderne keukens voert wit momenteel de boventoon. IJswit, poolwit en magnoliawit bijvoorbeeld. Nederlanders zijn massaal gevallen voor wit.
Een witte keuken heeft doorgaans wel iets extra’s nodig om sfeer aan te brengen. Dit kan ook goed want deze kleur combineert met alle tinten en materialen. Met eiken geeft u het frisse wit een warm accent. In moderne keukens wordt soms ‘kleur’ aan het wit gegeven door led-verlichting. U kunt zelfs zover gaan dat u de ene dag uw keuken een roze twist geeft door middel van led-verlichting terwijl u de andere dag weer een blauwe uitstraling kiest.

Woonkeuken

Kwamen we woonkeukens vroeger veel tegen in boerderijen, het combineren van wonen, leven, koken, eten en ontmoeten wordt steeds populairder. Ook in de stad! Het allernieuwste is dat de keuken midden in de woonkamer wordt geplaatst. En dan in dezelfde kleuren en materialen, zodat de keuken opgaat in de ruimte.

De keukens kunnen uit zeer veel verschillende materialen bestaan. Van hout tot fineer of laminaat. Van roestvrijstaal tot glas. Ook voor de werkbladen kunnen we kiezen uit een onuitputtelijke hoeveelheid soorten materialen. Qua vormen, stijlen, materialen, kleuren en afwerkingen is vrijwel alles mogelijk.

Een halfhoge wand als ruimteverdeler vormt de perfecte schakel tussen wonen en koken. De muur is niet langer een passief vlak om meubels tegenaan te zetten, maar een functioneel element waar (keuken)meubels en horizontale panelen aan opgehangen worden. 

Luxe keuken
Rode keuken

Keukenstijlen voor iedereen

Keukenstijlen zijn geen ijzeren wet, maar richtinggevend aan uw keuken. Wij zien keukenstijlen daarom ruim. De stijl van de keuken is het principe. Uw persoonlijke interpretatie van een keukenstijl maakt de keuken af. Keukenstijlen zijn uiteindelijk het mooist met een persoonlijke touch. Zodat het úw keukenstijl is.

 

Bekijk ruim honderd keukenopstellingen
Landelijke keuken