Menu

Bij DB Keukens zijn we niet alleen gepassioneerd over mooie keukens, maar ook over lekker eten. In de zomer nemen we graag langer de tijd om iets lekkers op tafel te zetten. Want wat is er gezelliger dan lekker met z’n allen genieten van goed eten en mooi weer!

In deze blog lees je over een paar favoriete recepten van onze collega’s. Van verfrissende salades tot lekkere warme gerechten en makkelijke bakrecepten.

Friszoete rauwkost salade

Om een warme zomerdag verfrissend te eindigen kun je maar beter iets eten waar je van afkoelt en makkelijk is. Dit recept is van onze collega Hanna.

Deze heerlijke salade kun je overal mee combineren als bijgerecht – of je eet ‘m als hoofdgerecht, dat kan natuurlijk ook!

"Dit is mijn favoriete recept voor een frisse hap!"

Fris zoete rauwkost salade het perfecte bij gerecht

Ingrediënten salade:

  • 100 gram spitskool
  • 75 gram wortel julienne
  • 80 gram bleekselderij
  • 2 bosuitjes
  • Een halve appel
  • 75 gram granaatappel

Ingrediënten dressing:

  • 3 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel oregano
  • Snufje zout

Bereiding:

Maak de bleekselderij en bosui schoon. Snijd de bleekselderij in dunne plakjes en de bosui in dunnen ringen. Snijd de appel in kleine stukjes.

Meng daarna alle salade ingrediënten met elkaar in een schaal.

Doe de ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en mix deze met een lepel goed door elkaar.

Schep de dressing door de salade heen, en je bent klaar! De salade kan meteen geserveerd worden, of bewaar hem in de koelkast voor later.

Krieltjessalade met kip

Dit gerecht van onze collega Mathilde is verrassend fris en makkelijk te bereiden. Lekker voor een gezonde hap in de zomer.

“Dit recept bevat extra veel groente en daar ben ik dol op!”

Gezonde zomer recept

Ingrediënten:

  • 400 gram krieltjes
  • Een halve ui
  • 1 komkommer
  • 40 gram veldsla
  • 2 stukken kipfilet, gekruid naar keuze
  • 125 cherrytomaten
  • Italiaanse kruiden
  • Olijfolie
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 theelepels witte balsamicoazijn
  • Peper en zout

Bereiding:

Snijd de krieltjes en kook de krieltjes zoals staat vermeld met een beetje zout.

Laat de krieltjes helemaal afkoelen na het koken, dan zijn ze lekkerder in de salade.

Bak de gekruide kipfilet in een pan met olijfolie. Bak elke kant 2-3 minuten. Bak daarna de kipfilet voor nog 5 minuten totdat deze helemaal gaar is.

Snipper de halve ui en snijd de tomaten en komkommer in blokjes.

Meng in een kom de mayonaise, witte balsamicoazijn en een beetje Italiaanse kruiden. Gebruik 1 theelepel kruiden per persoon.

Voeg in een saladekom de krieltjes, cherrytomaten, komkommer, ui en veldsla samen. Meng daarna de dressing door de salade heen. Breng de salade eventueel op smaak met zout en peper.

Snijd de kipfilet in plakken.

Serveer de salade op een bord en leg daarbovenop de plakken kipfilet.

Griekse gehaktballen met rijst

Henri: “Wanneer ik in Griekenland ben, is dit een van m’n favoriete gerechten. Daarom maken we het ook thuis.” 

Voor een lekker vakantiegerecht moet je bij onze collega Henri zijn. Op de menukaart van Griekenland zul je het gerecht herkennen als: ‘soutzoukakia’ of ‘soutzoukakia smyrneika’. Dit gerecht is makkelijker te bereiden dan je zult denken.

Griekse gehaktballen met rijst en tomatensaus

Ingrediënten gehaktballen: 

  • 500 gram rundergehaktballetjes
  • 2 sneetjes witbrood
  • 1 scheutje witte wijn
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 geklopt ei
  • 2 theelepels fijngehakte peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • Peper
  • Een beetje bloem

Ingrediënten tomatensaus:

  • 2 blikken met tomatenblokjes
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Bereiding gehaktballen:

Haal de korsten van het witte brood af en laat ze eventjes weken in een flinke scheut witte wijn. Rasp je ui tot puree.

Haal het brood uit de wijn en knijp het een beetje uit.

Mix het brood, (puree)ui, knoflook, opgeklopt ei, peterselie, oregano, komijn, zout en peper samen met het gehakt in een kom. Laat deze mix minimaal een uur rusten in de koelkast.

Na het rusten, verdeel je het gehakt in gelijke bolletjes. En maak van deze bolletjes mooie gehaktballetjes.

Verhit in de pan een beetje olijfolie. Braad de gehaktballetjes tot dat de buitenkant een goede krokante laag heeft gekregen. Leg de gehaktballen apart.

Bereiding tomatensaus:

Giet de twee blikken met tomatensaus door een zeef heen met daaronder een kom. Druk de tomatenblokjes met een houten lepel rustig door de zeef heen totdat alleen de velletjes en pitjes in de zeef zitten.

Neem de pan van de gehaktballetjes af met wat keukenrol. Verhit opnieuw dezelfde pan en doe er een goede scheut olijfolie in.

Fruit in de pan de fijngesnipperde uitjes en laurierblaadjes aan tot ze mooi goudbruin zijn.

Doe in de pan de uitgezeefde tomaten, alle kruiden, wijn en zout en peper erbij. Pers tot slot de teentjes knoflook uit en voeg deze toe.

Breng de saus aan de kook en laat het zachtjes pruttelen voor 30 minuutjes.

Proef hierna de saus en voeg eventueel zout en peper toe.

Als de saus naar smaak is, voeg je de Griekse gehaktballetjes toe aan de saus en laat je ze samen nog een kwartiertje doorpruttelen.

Verwijder de laurierblaadjes en proef nog een laatste keer je saus. Is het nog niet helemaal naar wens? Voeg dan nog wat zout en peper toe.

Serveer de gehaktballetjes met rijst.

Zomerse aardbei-cupcakes

Mirjam houdt van bakken. En ook in de zomer bakt ze graag lekkere recepten, maar dan met een frisse twist.

Dit in een makkelijk cakerecept. Leuk om samen te maken, en op te eten. 

“Het leukste aan dit recept is dat je de cakejes kunt versieren hoe je wilt. En de vulling is makkelijk aan te passen naar ieder zijn wens.”

Zomer aardbeien cupcakes

Ingrediënten cupcakes:

  • 180 gram ongezouten roomboter
  • 135 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • Snufje zout

Ingrediënten vulling en topping: 

  • 12 eetlepels aardbeienjam
  • 12 halve aardbeien
  • 45 ml melk
  • 200 gram ongezouten roomboter
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract

Bereiding cupcakes:

Klop de boter en suiker met een mixer tot deze romig is.

Voeg een voor een de eieren toe terwijl je de boter blijft mixen. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei compleet is opgenomen in het deeg.

Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel en een snufje zout toe. Blijf mixen tot ook de droge ingrediënten compleet zijn opgenomen in het beslag.

Plaatst in de cupcake vorm de papiertjes en verdeel het beslag eerlijk over de vormpjes.

Plaats je vorm in het midden van de voorverwarmde oven. Bak de cupcakes voor 18 minuten op 180 °C (boven- en onder warmte)

Wanneer je de cakejes uit de oven haalt, laat je ze volledig afkoelen. 

Bereiding vulling en topping:

Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, voordat je de pan op een vuurtje zet, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten.

Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het mengsel rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager en laat het mengsel indikken. 

Na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Controleer dit door een houten prikker in het mengsel te steken. Als de prikker rechtop blijft staan, is het klaar. 

Laat het mengsel afkoelen tot kamertempratuur in een aparte kom met folie erover. Belangrijk is dat dit mengsel glad is en geen kontjes bevat. Zitten er nu wel klontjes in, dan kun je hem het best voorzichtig door een zeef halen.

Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter en poedersuiker tot een luchtig mengsel. Voeg dan het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen. 

Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo'n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast voor ongeveer een half uur. Daarna is je vanille botercrème klaar voor gebruik!

Gebruik een appelboor om uit het midden van elke cupcake wat cake te verwijderen. Maar let op. Maak het gat niet te diep. 

Vul elke holte van de caupcakes met aardbeienjam. 

Doe de botercrème in een spuitzak en spuit een toef op elke cupcake. Plaats een halve aardbei op elke toef. 

Een tip van Mirjam: "Maak je eigen aardbeienjam, dat maakt het nog lekkerder."