Vraag het DB inspiratiepakket aan!
250127 Inspiratiepakket Duurzaamheid
Jouw keuken klaar voor de toekomst
DB inspiratiepakket
Menu

Het is misschien wel het moeilijkste bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Het kiezen van een keukenblad. Er zijn zoveel soorten, kleuren en prijzen. Wat past het beste bij jou? Verkoopmedewerker Melissa van DB Pelma Keukens helpt je graag bij die keuze. Ze kent alle materialen en deelt haar tips.

Kunststof werkbladen

We maken verschil tussen kunststof en stenen keukenbladen. Er zijn drie soorten kunststof: TopLaminaat, DecorTop en TopCore. Melissa legt uit: “TopLaminaat is een keukenblad met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Het is een sterk keukenblad van wat goedkoper materiaal. Een DecorTop-werkblad lijkt op TopLaminaat, maar de structuur is dieper en het blad oogt robuuster. TopCore voelt zwaarder aan en lijkt het meest op steen.

Stenen werkbladen

Liever een stenen werkblad? Ga dan voor composiet of keramiek. Composiet  is er mat of gepolijst. Mat is gevoeliger voor vlekken, gepolijst juist niet. Melissa: “Gepolijst heeft een beschermlaagje. Dat maakt het onderhoudsvriendelijk. Het glanst, dat moet bij je passen.” Keramiek  is hardgebakken steen. Je kunt er dus best een hete pan op zetten. “Het is krasvast en vlekbestendig. Maar wel stootgevoelig. Krijgt het een flinke klap, dan kan er een stukje werkblad afbreken.” 
Een natuurstenen werkblad, zoals graniet of marmer, is mooi maar duurder en gevoeliger voor vlekken. Daarom kiezen veel mensen voor composiet of keramiek.

Stem je keukenblad af op de rest van je keuken

Bij het uitzoeken van een nieuwe keuken is het goed om eerst de keukenfronten te kiezen. En pas daarna het werkblad. Melissa: “Bij een lichte keuken is een iets donkerder blad vaak mooi. Of lichtgrijs. Zo ontstaat contrast. Let ook op structuur. Heb je een betonlook keukenfront? Combineer het dan met een rustig blad.” 

Stem vervolgens ook je spoelbak en kraan af op het werkblad. “We hebben nu een beige TopCore-blad met koperen aders. Daar staat een koperen Quooker-kraan heel gaaf bij. Een licht werkblad combineert minder goed met zwart. Dat is veel te hard. RVS is een betere keuze. Veel subtieler.”

Trends in werkbladen

Ook werkbladen zijn trendgevoelig. Bij stenen werkbladen zie je steeds vaker een ronde afwerking. “Denk aan een kookeiland met afgeronde kasten en een rond werkblad. Helemaal van nu én het past perfect bij de populaire Japandi-stijl", vertelt Melissa. Ook de dikte verandert. “Werkbladen worden steeds dunner. Soms zijn ze slechts 1,2 cm.”

Bij twijfel: composiet gepolijst

Twijfel je nog steeds over het werkblad? Melissa: “Als mensen er echt niet uitkomen, raad ik meestal composiet gepolijst aan. Ook mijn favoriet. Dat is sterk en makkelijk schoon te houden. En als glans niet past, kijk ik naar keramiek of TopCore. In de showroom hebben we allemaal stalen. Zo kun je de materialen goed vergelijken. Zien en voelen wat het beste bij jouw keuken past. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker.” 

Wij hebben een groot assortiment aan diverse materialen en kleuren werkbladen. Kom langs in een van onze DB Keukens showroom en ontdek welk werkblad het beste bij jouw keuken past.