Compacte keukens – de 12 tips voor optimaal plezier

Klein behuisd? Geeft niks. Met een slimme keuken indeling combineer je al je keukenwensen tot een mooie, compacte keuken. We hebben er al ruim een kwart eeuw ervaring mee.

Toen we ooit begonnen waren de keukens kleiner en bevonden ze zich ook vaak in aparte ruimtes. Een moderne keuken met kookeiland bijvoorbeeld was niet zo trendy. Vandaar die expertise.

Waar moet je om denken bij een compacte keuken kopen? Kom naar de dichtstbijzijnde showroom voor keuken inspiratie en bekijk alle compacte keukens voor kleine keuken, (zorg)appartement, vakantiewoning of studio. Of bekijk ruim 150 keukens online!

Bekijk alle keukens
Compacte keuken modern, met greeploze lades

Kleine compacte keukens in elke opstelling

Van alle keukenopstellingen kun je compacte keukens maken. Belangrijk is wie er van de keuken gebruik gaat maken.

In een parallelle keuken met wandgedeelte en een vrijstaand deel kun je aan het fornuis anderen in de weg staan. Plaats dan eens je fornuis aan de kopse kant van het vrijstaande keukendeel. Zo houd je volop loopruimte.

Is een parallelle keuken in jouw keukenruimte niet handig, kies dan voor een van onze kleine hoekkeukens, een compacte l-keuken of een keuken met klein kookeiland waaraan je met meerdere personen kunt werken.

Kleine parallelle keuken met gietijzeren wandrekken

Wand weg geeft meer ruimte

Wand weg geeft meer ruimte

Soms moet je dingen loslaten, zoals de indeling van je woning. Bekijk eens of je de wand tussen keuken en woonkamer kunt weghalen. Dit levert je enorm veel extra ruimte en licht op.

Optisch lijkt je kamer ook groter. Bovendien geeft een open keuken je veel flexibiliteit bij je keukenontwerp, want je bent nu niet meer gebonden aan je afmeting keukenblok!

Moderne hoekkeuken met bar. Meer weten? Lees onze blog!

Scheiden van keukenfuncties? Doe het hipper

Door keukenfuncties van elkaar te scheiden, creëer je ook ruimte in een compacte keuken. Een klassieker is natuurlijk de opbergkast in de bijkeuken, kelder of onder de trap.

Er zijn hippere manieren om een deel van je keuken te verplaatsen naar de woonkamer. Wellicht heeft jouw woonkamer ruimte voor een aparte koffiecorner, die we onlangs verzorgden voor een van onze klanten.

Zij benutten de ruimte onder de trap met een aanrecht, een spoelbak en kastruimte en bedienden zo hun gasten met verse koffie. Moet je kijken wat voor reacties zo’n compacte keuken zal opleveren!

Kies je voor opbergen in de woonkamer, wees slim. Kies 30 cm brede planken en verberg ze achter een schuifwand. Zo kun je ontzettend veel kwijt (tot aan het plafond) en het kost je maar 30 cm van je kamerbreedte.

Landelijke compacte keuken, met klassieke elementen

Compacte keuken met zitgedeelte is efficiënter

In plaats van de eettafel met stoelen kun je je keuken verlengen met een tafel. Dan benut je je ruimte efficiënter.

Je kunt bijvoorbeeld gezellig met elkaar eten aan een los kookeiland. Veel extra ruimte heb je dan niet nodig, want de pannen laat je op de inductiekookplaat staan.

Een keuken met bar is ook een manier om compacte keukens in te delen. Het voordeel van een gecombineerde keuken met bar is dat het weinig ruimte in beslag neemt. Bovendien heb je extra werkruimte dichtbij.

Inspiratie over een hoekkeuken met bar? Lees onze blog!

Organiseren geeft rust

Losse spullen zorgen voor een druk aanzicht. Probeer daarom zo opgeruimd mogelijk te leven.

Klusjes op je aanrecht waar je al weken geen tijd voor hebt, maak er korte metten mee en leg het gewoon in een kast. Moet je kijken hoeveel rust de aanblik van een opgeruimd werkblad al geeft.

Heb je weinig andere keus dan potten, pannen, lepels en borden op te hangen? Iedereen zal het bij jou gezellig vinden! Zorg dat je alles bij elkaar hangt. Wanneer je oog naar één punt gaat, dan creëert dat rust.

Goedkope compacte keuken in moderne stijl

Kies voor een rustige keukenstijl

Niet elke keukenstijl leent zich voor compacte keukens. Ons keuken advies is om het keuken ontwerp zo rustig mogelijk te houden. Klassieke verfraaiingen kunnen het geheel bombastisch maken en de ruimte klein doen ogen.

De strakke keukens zijn ideaal om compact uit te voeren, evenals sobere keukens en zo zijn er nog wel meer uitstralingen die goed in een compacte keuken passen.

Kies je voor monochrome keukens waarin de tinten uit hetzelfde kleurenpalet komen als je interieur, dan maak je een harmonieuze eenheid die rust zal uitstralen.

Tijdloze kleine keuken in de kleur wit
Kleine Scandinavische keuken in de kleur zwart

Optisch vergroten van keuken compact

Licht en ruimte zijn extra belangrijk in de compacte keuken. Met een paar slimme trucs kun je zelfs je keukenruimte optisch groter doen lijken. Kies voor zoveel mogelijk lichtinval. Kies lichte keukenfronten. Houd de kleur van de muren licht.

Ook glazen deuren geven ruimtelijkheid en zet niet al te veel snuisterijen neer, hoe gehecht je er ook aan bent! Store your darlings!

Compacte tijdloze keuken met veel licht en ruimte

Compacte keukens met bovenkasten tot aan het plafond

In de compacte keuken heb je bovenkasten nodig. Zet ze tegen de wand en kies ze zo hoog mogelijk. Plaats op de bovenste schappen de keukenspullen die je weinig gebruikt. Dan zijn ze uit je zicht maar in jouw buurt.

Geopende deuren van bovenkasten kunnen hinderlijk in de weg hangen en ook visueel voor drukte zorgen. Voor deze situaties zijn onze bovenkasten met klap- of schuifdeuren een fantastische oplossing.

Niemand die zich hoeft te stoten aan geopende kastdeuren, een elegante oplossing voor kleine compacte keukens. 

Compacte keuken in landelijke stijl

Beter opruimen in de keuken compact

Loze ruimte is natuurlijk jammer als je zuinig met je keukenruimte om moet springen. Beter drie lades boven elkaar dan twee grote. Of een kast met een spoelbaklade die zich om je gootsteen heen sluit waar je keukendoekjes in opbergt.

Maak ook gebruik van rekjes in kasten en lade verdelers. Zorg dat elke centimeter benut wordt in je compacte keuken! Realiseer je, dat hoe hoger je aanrecht, over des te meer kastruimte je kunt beschikken.

Elke centimeter dieper dat je aanrecht is, levert ook weer kastruimte op. Wist je trouwens dat er plintlades zijn? Bekijk voorbeelden van kleine keukens.

Keuken ontwerp van landelijke keuken met ruime lades

Flexibele werkruimte

Met een klein aanrecht moet je soms uitwijken zodat je meer plek hebt om de vaat neer te zetten of eten klaar te maken. Je kunt bijvoorbeeld een afdekplaat aanschaffen voor je gootsteen of inductiekookplaat.

Die plaats je er los overheen en dan heb je er weer 45 of 60 centimeter bij. Ze zijn er in diverse kleuren voor meerdere stijlen compacte keukens.

Zwarte spoelbak en keukekraan
Blauwe compacte keuken in landelijke stijl

Kies compacte keukenapparatuur

Van alle keukenapparaten zijn compacte versies leverbaar voor de compacte keuken. De standaard 60 centimeter vaatwasmachine kun je inwisselen voor een smallere uitvoering. Ook koelkasten zijn in het klein beschikbaar.

En versmal je blik eens tot een 60 centimeter brede kookplaat in plaats van een van 90! Das weer een extra keukenkast erbij.

Wanneer je 32 centimeter over hebt, dan kom je met onze keukens op maat mooi uit want die kasten maken we voor elke afmeting! De keukenprijzen zijn nagenoeg gelijk aan onze reguliere collectie.

Compacte keuken met apparatuur

Voor advies, montage en service compacte keukens

Het zal je nu duidelijk zijn dat we overborrelen van ideeën over de compacte keukens! Zowel advisering, levering, plaatsing en montage van deze betaalbare keukens regelen we allemaal onder 1 dak.

Met een team van eigen monteurs streven we naar de allerhoogste klanttevredenheid, ook al gaat het om de kleinste compacte keuken. Dat deze werkwijze succesvol is blijkt wel uit de hoge klantscore die klanten ons toekennen op de reviewsite Qasa.nl.

Maak vrijblijvend kennis in één van onze showrooms. Onze adviseurs helpen u graag bij inspiratie en informatie over compacte keukens.

Lees meer over keukens

Bij ons kiest u voor:

  • Hoogste tevredenheid: 2154 klanten geven ons gemiddeld een 9,7 Qasa.nl
  • Deskundige montage door eigen mensen
  • Moderne showrooms met grote collectie keukens
  • Transparante offertes met nettoprijzen
Button Doen zoals Beloofd
Compacte industriële keuken