Maak een afspraak

Menu

Maak een afspraak

Het barbecue-seizoen is in volle gang! Niets is fijner dan een mooie zomerdag afsluiten met lekkers van de barbecue. Frank van Steeg is de huiskok van Arma in Nunspeet en geeft handige barbecue-tips. 

Mooi weer? Met de wisselvallige zomers in Nederland moet je het ervan nemen. Dus hup, de keuken uit en de tuin in voor een gezellige barbecue. Chef-kok en barbecue-expert Frank van Steeg is regelmatig te vinden bij Arma Keukens in Nunspeet om iets lekkers te maken voor onze gasten. In de showroom achter het fornuis of buiten bij de barbecue. In deze blog deelt hij 5 barbecue-tips.

Barbecue-tip 1: Veiligheid boven alles

Klinkt vanzelfsprekend, maar schiet er vaak bij in. Frank: "Zorg bij een gas barbecue voor een blusdeken en bij een houtskool barbecue voor een emmer water. Wij barbecueën op hout gestookt vuur en hebben altijd een brandblusser bij de hand."

Barbecue-tip 2: Heb geduld

Geduld is een schone zaak, zeker tijdens het barbecueën. "Het is verleidelijk om het vlees te veel te draaien, geef het de tijd om bruin te worden." Nog een oefening in geduld: "Laat het vlees een paar minuten rusten als het van de barbecue komt. Dan is de smaak nog beter."

Barbecue-tip 3: Kies de juiste volgorde

Ja, er is een juiste volgorde voor de barbecue. Frank: "Op een houtskool barbecue begin je met het vlees dat de meeste hitte nodig heeft. Bijvoorbeeld rundvlees. Je eindigt met voorgegaard vlees, zoals hamburgers. Ook lekker op het einde als de barbecue iets is afgekoeld: een stukje zalm."

Barbecue-tip 4: Direct en indirect garen

Bereid niet alle stukken vlees op dezelfde manier. "Bij direct garen grill je direct boven de kolen of het vuur", legt Frank uit. "Dat doe je met vlees dat snel klaar is, zoals hamburgers. Wees wel alert, voor je het weet verbrandt het vlees."

Bij indirect garen ligt het vlees niet direct boven de hittebron. "Het garen duurt langer, maar het eindresultaat is erg mals. Perfect voor spareribs. Heb je vlees met een zoete marinade? Kies dan altijd voor indirect garen, anders verbrandt de honing of suiker."

Barbecue-tip 5: Maak de barbecue schoon

Tot slot heeft Frank een tip voor het minst leuke deel van de barbecue. Een klusje dat je - net als het schoonmaken van je oven - het liefst uitstelt. "Boen de roosters met een schuurspons of een grillborstel tot je het rvs weer ziet. Laat ze niet liggen tot de volgende barbecue, maar houd ze schoon. Dat is wel zo hygiënisch."