26 tips voor een kleine keuken
Heeft u een kleine keuken? Des te groter de uitdaging om voor u een passend ontwerp te maken dat aan al uw wensen voldoet. Elke keuken heeft kansen en uitdagingen, grote keukens al net zo goed als kleine keukens. Als u slim bent doet u uw voordeel met een selectie van onze tips.
Hieronder leest u 26 tips om meer uit uw huidige keuken te halen of waar u op kunt letten bij het aankopen van een nieuwe kleine keuken.
Tip 1: open kasten in plaats van dichte kasten
Hebt u zich ooit afgevraagd wat het verschil in uitstraling is van dichte kasten en open kasten? Open kasten maken uw keuken optisch groter.
Tip 2: plintlades
Als u echt wilt woekeren met uw ruimte, dan zijn er altijd nog plintlades. Deze zitten op de plek waar u normaliter afwerkplinten zou verwachten.
Ze zien er hetzelfde uit, echter, u kunt er dingen in opbergen zoals rollen bakpapier etc.
Tip 3: gladde fronten
Er zijn keukenstijlen die ruimtelijker ogen dan andere. Vooral de kleine moderne keuken of de (semi)greeploze keuken laat een ruimte vaak groter ogen. Drukkere keukenstijlen zoals de kleine landelijke keuken of klassieke keuken hebben meer decoratieve elementen.
Dat toont drukker en voller. Wilt u wel een warme en geborgen keukenstijl, maar ook een ruimtelijke uitstraling? Kijk dan naar houten keukens of houtlook keukens met strakke fronten. Deze geven een warm en rustig beeld.
Kies beter geen kleine landelijke keukens met drukke sierlijsten. Beperk landelijke elementen tot ten hoogste een kaderfront.
Tip 4: lichte, neutrale kleuren
Is uw keuken te donker? Geef uw keuken een lichte, neutrale kleur en ontdek hoeveel groter uw kleine keuken toont. Ook een lichter gekleurd werkblad, achterwand en vloertegels zorgen ervoor dat de keuken groter lijkt dan hij is.
Tip 5: hoekkasten voor 360 graden opbergplezier
Nutteloze ruimte in de hoek wordt handig gebruikt door de carrouselkast of de hoekkast. Met handige zwenkplateaus maakt deze kast ook nog eens het in- en uitruimen makkelijk.
Lees ervaringen van klanten
Tip 6: lades voor overzicht en orde
Iedereen valt voor de ruimte van lades, evenals het gemak van orde en overzicht op keukenspullen. Kies lades in de kleine keuken
Tip 7: inzetplankje
Het voordeel van kasten met verstelbare planken is, dat u uw spullen op hoogte kunt opbergen. Kleine verpakkingen ordent u bij elkaar zodat de volgende plank er zo laag mogelijk boven kan worden geplaatst.
Als u op deze manier strak indeelt, kunt u wellicht een of twee extra planken kwijt.
In een gootsteenkast hebt u zowel grote flessen als bijvoorbeeld een kleine schuurspons. Hier kunt u halve inzetplankjes gebruiken, die als het ware een extra verdieping in uw kast opleveren. Op dit halve plankje is het ook weer lekker opbergen.
Tip 8: werkblad met verlengde eettafel
Met een eettafel op hoogte van het werkblad smelten keuken en eethoek samen. U gebruikt het aanrecht zowel om aan te eten of om aan te werken. Dat scheelt u een complete eethoek.
Tip 9: extra hoge onderkasten
Komt u niet uit met het aantal kasten? Bekijk onze extra hoge onderkasten in de showroom. Voor 11% extra ruimte.
Tip 10: Extra diepe kasten
Komt u niet uit met opbergruimte? U kunt kiezen voor extra diepe kasten. Bekijk ze in de showroom, ze leveren u 20% extra ruimte en extra werkruimte op uw aanrecht op. Ook fijn wanneer uw keuken klein is.
Tip 11: breed, breder, breedst
In een keuken van 360 cm breed kunt u beter kiezen voor 4 lades van elk 90 cm breed dan 6 lades van elk 60 cm breed. In 4 grote lades kunt u meer opbergen dan in 6 smalle lades.
Tip 12: spoelbaklade
De gootsteenkast is een van de slechtst georganiseerde kasten met veel loze ruimte. Een spoelbak zit lelijk in de weg en belemmert een kastplank. Spoelbaklades zijn slimme, u-vormige lades die zich om de spoelbak heen sluiten.
Ze bieden precies de opbergruimte voor spullen die u veel gebruikt (afwasborstel, schuurspons, vaatdoek) maar die u niet op het werkblad wilt laten liggen omdat ze in esthetisch opzicht niets toevoegen aan uw keuken.
Bij ons kiest u voor:
- Klanttevredenheid: 9,7
- Transparante offertes
- Eigen montage
- Nettoprijzen
Tip 13: lades met verhoogde zijkanten
Spullen van hetzelfde soort, zoals pakken rijst, hagelslag, zou u misschien graag stapelen. In lades met verhoogde rug en zijkanten stapelt u eindeloos zonder dat de pakken uit de la glijden.
Ook weer handig om de ruimte zo goed mogelijk te benutten.
Tip 14: werkbladafzuiging
Een downdraft systeem of werkbladafzuiging is een handige oplossing voor iedereen die geen afzuigkap aan de wand wil of niet tegen een afzuigsysteem boven een kookeiland wil aankijken.
Werkbladafzuiging wordt in het aanrecht verwerkt of in de kookplaat. Het werkt uitstekend en het scheelt u ook weer ruimte.
Tip 15: keuken met kastwand
U kunt hoge kasten nemen, maar ook een wand met kasten tot aan het plafond. Dat verschaft u een zee aan extra bergruimte. Optisch maakt het nog niet eens zo veel verschil.
Tip 16: opruimen, opruimen, opruimen
Een opgeruimde keuken toont ruimer dan een uitpuilende keuken. Dat vereist discipline, maar ook slimme keuzes. Kies bijvoorbeeld voor een kokendwaterkraan in plaats van een losse waterkoker op het aanrecht.
Geef zoveel mogelijk spullen een plek achter een keukendeur en het zal schelen in het aanzicht van uw keuken.
Tip: 17: uitschuifbare bar
Van een brede lade kunt u ook een uitschuifbare bar maken. Voordeel: u hebt plek om te eten of koffie te drinken. En u kunt de ruimte weer anders benutten wanneer u de bar terugschuift. Voor een strijkplank bijvoorbeeld.
In kleine keukens zijn dit soort handigheidjes een uitkomst.
Tip 18: keuken in dezelfde kleur als muren
Om een kleine keuken zo ruim mogelijk aan te laten voelen kunt u hem ook in dezelfde kleur als de muren schilderen.
Zo gaat de keuken mee op in de ruimte en heb je minder het gevoel dat het om een kleine keuken gaat.
Tip 19: strepen in de vloer
Met het gebruik van lijnen kunt u diepte creëren in uw keuken. Het maakt echt uit of u eiken planken in de lengte legt of in de breedte.
Wilt u dat uw keuken dieper lijkt, dan legt u de planken in de lengte.
Een andere manier om een kleine keuken optisch groter te laten lijken, is door vloertegels diagonaal te leggen.
Tip 20: zo min mogelijk hangkasten
Gebruik niet te veel hangkasten wanneer u een ruimtelijk effect wilt blijven houden. Een strakke wand toont ruimtelijker. Maar wanneer u puur voor bergruimte in de keuken gaat, dan kan het echter niet anders.
Tip 21: kies 1 gootsteen
Een dubbele spoelbak geeft gemak, maar dit weegt niet op tegen de ruimte die u ervoor inlevert. Kies daarom voor een enkele spoelbak.
Tip 22: juiste verlichting
Gebruik lampen om het gevoel van ruimte te beïnvloeden. Wanneer u een keuken met bovenkasten kiest, dan zorgt u voor een ruimtelijk karakter met lampen aan de onderzijde die u op het werkblad laat schijnen.
Tip 23: glazen kastdeuren
Glazen deurtjes in de keuken hebben ook een ruimtelijk effect. De doorkijk maakt de keuken letterlijk groter. Wel dient u te volle kasten te vermijden. Dat heeft juist weer een tegengesteld effect.
Tip 24: hoogglans
Hoogglans kastdeuren reflecteren licht. Lichtreflectie leidt tot ruimtelijkheid, net zoals spiegels en andere glimmende oppervlakken dat doen. Vergelijkt u maar eens donkere doffe tegels met lichte, glanzende tegels. U ziet het verschil direct.
Tip 25: klap- of schuifdeuren
Als de ruimte beperkt is in een keuken, dan kan een geopende kastdeur een obstakel zijn. Met klapdeuren die naar boven openen in plaats van naar voren, neemt u dit nadeel weg. Ook schuifdeuren leveren ruimte op.
Tip 26: invallend licht maakt ruimer
Hoe donkerder een ruimte, hoe kleiner en benauwder deze overkomt. Zeker in kleine keukens is invallend licht van groot belang. Kies altijd voor een hoekkeuken met raam als dat kan, plaats een keuken nooit voor een raam. Daar krijgt u spijt van.
Bij ons kiest u voor:
- Klanttevredenheid: 9,7
- Transparante offertes
- Eigen montage
- Nettoprijzen